Starbucks: Hoe haar missie een morele uitglijder had kunnen voorkomen

Begin dit jaar is bekend geworden dat Starbucks in België 700 miljoen euro moet terugbetalen voor ongeoorloofde verleende belastingvoordelen. Dit is 30 keer zoveel als de boete in Nederland. Politici als ook bedrijven waren betrokken bij fiscale regelingen die nu door de EU als ongepast worden gezien. De Europese Commissie concludeert dat bedrijven zelf de plicht hebben om te onderzoeken of bepaalde regelingen niet in strijd zijn met regels voor staatssteun en ze hadden de Commissie hierover kunnen raadplegen[1].

De 6 elementen van een ethische omgeving

Ik heb al eens gesproken over de 6 elementen[2] die een ‘ethische omgeving’ beïnvloeden (zie video). Als herhaling nog even de 6 elementen die Booth en Schulz benoemen.

Neem je missie serieus met betrekking tot besluitvorming

De missie[3] van Starbucks staat expliciet (vertaald vanuit de officiële missie) op de Nederlandse website. Eén onderdeel gaat specifiek over de gemeenschappen waarbinnen Starbucks werkt:

Elke vestiging maakt onderdeel uit van een gemeenschap en we nemen onze verantwoordelijkheid om goede buren te zijn serieus. Waar we zaken doen willen we welkom zijn. We kunnen een stimulans zijn voor positieve actie – door onze partners, gasten en de gemeenschap bij elkaar te brengen en elke dag een bijdrage te leveren. We merken nu dat onze verantwoordelijkheid – en onze mogelijkheden om goed te doen – nog grootschaliger is. De wereld kijkt naar Starbucks om een nieuwe norm te stellen. Wij nemen het voortouw.

Volgens de commissie had Starbucks zelf moeten onderzoeken of bepaalde regelingen niet in strijd zijn met regels voor staatssteun. Dit is natuurlijk waar. Mijn punt zou echter zijn dat Starbucks in eerste instantie haar eigen missie meer serieus had moeten nemen. Een dergelijke, mooie (!) missie zou betrokken moeten worden op de besluitvorming. In welke mate wil Starbucks de belasting ontwijken? Een duidelijke verantwoordelijkheid nemen en goed doen zoals in de missie beschreven zou in mijn ogen het antwoord al moeten geven. Wat wettelijk ook zou mogen, de vraag blijft waar sta je voor als bedrijf?

Op welke manier worden er binnen jouw bedrijf de missie en waarden betrokken op besluitvorming?   

 

[1] http://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/12/multinationals-kregen-illegale-steun-1575950-a848632

[2] Booth, P., & Schulz, A. K. D. (2004). The impact of an ethical environment on managers’ project evaluation judgments under agency problem conditions. Accounting, Organizations & Society, 29(5/6), 473. http://doi.org/10.1016/S0361-3682(03)00012-6

[3] http://www.starbucks.nl/about-us/company-information/mission-statement

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *