Verschillende manieren om naar ethiek te kijken 

De afgelopen weken zijn de Panama Papers een terugkerend thema. Gaat het nu om belastingontwijking of belastingontduiking? Volgens mij doen wij allemaal aan belastingontwijking, in die zin dat als ik mijn belastingopgave invul ik het wel zo verdeel of zo gebruik maak van de regels dat ik minimaal belasting betaal. Belastingontduiking is illegaal. Dat mag niet van de wet. En op die manier werden de Panama Papers een kwestie van zwart en wit en dus ook grijs. En dan wordt dus de vraag; ‘het mag en het kan, maar willen we het ook?’

Panama Papers tussen egoïstisch en legalistisch in
In het boekje Leiderschap in Ethiek komen de auteurs met een mooi overzicht over de verschillende soorten van ethiek.

De Panama Papers geven inzicht in bedrijven en constructies die of egoïstisch zijn en illegaal of legalistisch; kortom conform de wet. Veel van de commentaren gaan dan ook over het feit dat ‘men niks illegaals heeft gedaan’. Deze tijd wordt echter veel meer gekenmerkt door een conformistische ethiek. De verwachting van de maatschappij is veranderd ten opzichte van bestuurders, sporters, bedrijven etc. Als een bedrijf of individu niet aanvoelt dat hij in grijs gebied loopt, kan de reputatieschade enorm zijn.

David Cameron als leider van de conservatieven en als zoon
Een opvallende naam in de Panama Papers is die van David Cameron. Zijn vader bleek aandelen in belastingparadijzen te hebben. David Cameron was betrokken bij deze aandelen, betaalde netjes zijn belasting over de verkoop in 2010 en zijn dividend, maar kwam toch in opspraak. Zeker omdat hij in eerste instantie de aantijgingen ontkende. Vanuit mijn promotie volg ik de ontwikkelingen op de voet. Dit omdat David Cameron in de nieuwsberichten de prime minister is, leider van de conservatieven, zoon van zijn vader en ook Brits Staatsburger. En hiermee botsen de verschillende vormen van ethiek.

Als zoon was hij namelijk boos op de buitenwereld die verkeerd over zijn vader sprak. Altruïsme zal waarschijnlijk meegespeeld hebben in zijn beslissing om zijn belastinggegevens te openbaren. Legalisme klonk uit het feit dat hij zich beriep op het feit dat hij als Brits staatsburger netjes aan de wet had gehouden en zijn belasting had betaald. Conformisme in het feit dat hij als prime minister de Britse bevolking vertegenwoordigt die geacht wordt zijn of haar belasting te betalen. Om geaccepteerd te blijven van zijn achterban moest hij zijn blazoen wel schoonvegen, waarbij het nog de vraag is of het openbaren van zijn belastingaangiften gaat helpen.

Ethiek en rollen
Welke dilemma’s heeft u wel eens ervaren in het uitvoeren van verschillende rollen en de verschillende vormen van ethiek?

 

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *